ကရင္လူမ်ဳိးမ်ား၏ ရုိးရာဟင္းတစ္မ်ဳိ္ိးမွာ "တာလေပါ့ဟင္း" ျဖစ္ပါသည္။ ကရင္သကၠရာဇ္သည္ ၂၇၄၈-ခုႏွစ္ျဖစ္၏။ ကရင္လူမ်ဳိးတုိ႔သည္ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္ေပါင္း ႏွစ္ေထာင္ေက်ာ္က ရွိခဲ့ေသာလူမ်ဳိးမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ကရင္တာလေပါ့ဟင္းသည္ လူမ်ဳိးႏွင့္အတူ ေပၚေပါက္လာေသာ ဟင္းျဖစ္၍ "သက္တမ္းရွည္ဟင္း"ဟုဆုိႏုိင္ပါသည္။ စားသုံးသူအေပၚမွာ မူတည္ၿပီး တာလေပါ့ဟင္းကုိ ခ်က္ႏုိင္ေသာ အမ်ဳိးအစားမ်ားစြာ ရွိသည္။
" အရည္က်ဲတာလေပါ့၊ အရည္ျပစ္တာလေပါ့" ႏွင့္ "နံရံကပ္ႏုိင္ေသာ တာလေပါ့" ဟင္းဟူ၍ မ်ားစြာရွိသည္။ စာေရးသူကုိယ္တုိင္ မခ်က္တတ္ေသာ္လည္း ကရင္ျပည္နယ္- ကရင္ရြာတုိင္း အိမ္သူမမ်ား ခ်က္တတ္ၾကသည္။ တာလေပါ့ဟင္း မခ်က္တတ္ပါက အိမ္ရွင္မ ေကာင္းတစ္ေယာက္အျဖစ္ ကရင္ဖထီးတုိ႔က အသိအမွတ္ မျပဳႏုိင္ေခ်။ အိမ္ရွင္မ ေကာင္းတစ္ေယာက္ျဖစ္လုိပါက တာလေပါ့ဟင္းခ်က္တတ္မွ ျဖစ္ပါလိမ့္မည္။
ကရင္အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီး(ဖထီး/အမုိး)မ်ားတါင္ တာလေပါ့ဟင္းကုိ ကြၽမ္းကြၽမ္းက်င္က်င္ ခ်က္တတ္ေသာ ပုဂၢဳိလ္မ်ားစြာရွိ၏။ စြယ္စုံအရသာႏွင့္ ခ်က္ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးထမင္းႏွင့္ စားမိပါက ထမင္းတစ္ပန္းကန္ၿပီး တစ္ပန္းကန္ ကုန္သြားမွန္း မသိေတာ့ေပ။ ကရင္ရြာကုိ အေဝးကဧည့္သည္မ်ား အလည္ေရာက္လာခုိက္ ပူပူေႏြးေႏြး တာလေပါ့ဟင္းႏွင့္ ထမင္းစားမိပါက ထုိိအိမ္၊ ထုိမိသားစု၊ ထုိရြာကုိ လြမ္းတေျမ႕ေျမ႕ ေအာက္ေမ့တတ္ၾကၿပီး မေမ့ႏုိင္ေတာ့ေပ။ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦးလည္း ခင္မင္ရင္းႏွီးလာ၏။
ကရင္ရုိးရာ-တာလေပါ့ဟင္းသည္ ကရင္ရုိးရာ "မိတ္ဆုံစားပြဲမ်ား၊ ကရင္
ႏွစ္သစ္ကူးေန႔မ်ား၊ ၀ါေခါင္လခ်ည္ျဖဴဖြဲ႔ မဂၤလာရက္မ်ား၊ ဘုန္းေတာ္ႀကီးေက်ာင္း အလွဴပြဲမ်ား"
၌ အုိးသူႀကီး ဖထီးတုိ႔အတြက္ အစြမ္းျပခ်က္ျပဳတ္ခြင့္ရေသာ ရက္မ်ားပင္ျဖစ္ပါသည္။
၎တာလေပါ့ဟင္းတြင္ အထူအားျဖင့္ "မွ်စ္၊ ခရု" ပါဝင္ေစၿပီး ဘယ္ေလာက္ပင္စားစား ဝမ္းမပ်က္တတ္ေပ။ သဘာဝအစားအစာ မ်ဳိးႏြယ္စုဟင္းျဖစ္၍ ကရင္အမ်ဳိးသားတုိင္း ထုိတာလေပါ့ဟင္းကုိ "ရုိးရာဟင္းအျဖစ္" ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ထိန္းသိန္းေနထုိင္လာၾကသည္။
ကမၻာေပၚတြင္ နာမည္ႀကီးဟုိတယ္မ်ား၊ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ ရွာေဖြစားသုံးရန္ မေတြ႔ႏုိင္ေခ်။ တစ္ခ်ဳိ႕ကရင္အမ်ဳိးသားမ်ား ျမန္မာ၊ထုိင္း၊ မေလးရွား၊ စကၤာပူစေသာႏုိင္ငံမ်ား၌ ဟုိတယ္ႀုကီးတြင္ အလုပ္ လုပ္ေနၾကၿပီး ဟုိတယ္အစားအစာမ်ားကုိ
သာ ေန႔စဥ္စားသုံးရသျဖင့္ ရက္ရွည္လမ်ား ၿငီးေငြ႔လာၾကသည္။
" မိမိတုိ႔ ၿမိဳ႕ရြာမ်ားသုိ႔ - တာလေပါ့ဟင္းပူပူေႏြးေႏြး စားခ်င္လုိက္တာ…" စသည္ျဖင့္ တမ္းတမိလာ၏။
မိမိတုိ႔ မိသားစုႏွင့္ ထမင္းဝုိင္းတြင္ အားရပါးရ ၿမိန္ေရ ရွက္ေရျဖင့္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါး စားခ်င္ၾကး၏။ ငယ္စဥ္ဘဝက အစားအေသာက္ကုိ မေမ့တတ္ေပ။ " ကရင္္
ဘဝ၊ ကရင္ရုိးရာ၊ ကရင္ဓေလ့ " စားေသာက္ဖြယ္ကုိ မေမ့ႏုိင္ေခ်။ ကရင္လူမ်ဳိးမ်ားသည္ ကရင္စာကုိဖတ္၍ ကရင္စကားကုိေျပာရင္း ကရင္ဝတ္စုံဝတ္ဆင္ကာ ကရင္ဒုံးယိမ္း ကၿပီး
ေသာအခါ ကရင္တာလေပါ့ဟင္း ပူပူေႏြးေႏြးကုိ အေမာေျပစားေသာက္ၾကပါက ကရင္ပီသသည္ဟု ေရွးကရင္ပညာရွိလူႀကီးမ်ားက အဆုိအမိန္႔ ရွိခဲ့၏။
ထုိအဆုိအမိန္႔ႏွင့္အညီ ယေန႔ကရင္အမ်ဳိးသားတုိ႔၏ မ်ဳိးဆက္သက္တမ္းသည္ " ႏွစ္ေပါင္းႏွစ္ေထာင္" ေက်ာ္လာၿပီ။ သုိ႔အတြက္ေၾကာင့္ ကရင္အမ်ဳိးသားမ်ား ရွိေနလွ်င္ တာလေပါ့ဟင္းလည္း ရွိရမည္။ " ကရင္အမ်ဳိးသားႏွင့္ တာလေပါ့ဟင္း " ခဲြျခား၍ မရပါ။ သီးျခားခြဲထုတ္၍လည္း မျဖစ္ႏုိင္ေပ။ တာလေပါ့ဟင္းကုိ ေမ့ေပ်ာက္ပါက ကရင္အမ်ဳိးသား၏ စိတ္ဓာတ္ကုိ ေမ့ေပ်ာက္သလုိျဖစ္ေနလိမ့္မည္။
" သက္တမ္းရွည္ ကရင္တာလေပါ့ဟင္း " ကုိ ကရင္မ်ဳိးႏြယ္စုတုိ႔၏ " ရုိးရာအစားအစာ" အျဖစ္ျဖင့္ ထိန္းသိမ္းရမည္ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားတင္ျပလုိက္ရပါသည္။
ေတေဇာ (ငွက္ေပ်ာေတာ)
ကရင္ဘေလာဂါ
သတင္းစာမ်က္မွာ
Thursday, July 2, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
-
ေျခာက္လတစ္ၾကိမ္ က်င္းပေနက်ဇြဲကပင္ပညာဒါနအသင္း အစည္းအေ၀းအလွဴပြဲကို ထိုင္းႏိုင္ငံ၊ ဖရတ္ဖဒဲျမိဳ႕၊ ၀တ္က်ာဒဲေက်ာင္းတိုက္တြင္ (၈-၇-၂၀၁၂) ခု၊ တနဂၤေ...
-
(၆) ၾကိမ္ေျမာက္ ဇြဲကပင္ပညာဒါနအသင္းအဖြဲ႕ခြဲ (ဟာယိုင္)အလွဴပြဲကို (၂၄-၆-၂၀၁၂) တနဂၤေႏြေန႔မွာ ေအာင္ျမင္စြာ က်င္းပခဲ့ပါသည္။ ဟာယိုင္ျမိဳ႕သည္ ထိုင္း...
-
အခါတစ္ပါး၌ ျမတ္စြာဘုရားသည္ ေကသမုတၱိ ဆိုေသာ နိဂံုးအရပ္သို႔ ေရာက္ခဲ့ေလ၏ ။ ထိုအရပ္၌ ကာလာမ အမည္ရွိေသာ ပုဏၰားတို႔ ေနၾကေလ၏ ။ ကာလမ ပုဏၰားတို႔သည္...
-
သာသနာေတာ္ (၂၃၅)ခုႏွစ္၊ တတိယသံဃာယနာ တင္ၿပီးခ်ိန္တိုင္းျပည္အရပ္ရပ္တို႔သို႔ ဗုဒၶသာသနာေတာ္ျပန္႔ပြားေစရန္ရည္ညႊန္း၍ အာေသာကမင္းတရားႀကီးႏွင့္ အရွင...
-
ကရင္ႏွင္႔ကရင္႔ရုိးရာ၀တ္စားဆင္ယင္မႈမ်ား ကရင္လူမ်ဳိးမ်ားသည္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ လူဦးေရအားျဖင္႔ (၄) သန္းေက်ာ္ရွိေနၾကၿပီး ေနရာေဒသႀကီး (၃) ခုတြင္ေ...
-
ကရင္သကၠရစ္ ၂၇၅၁-ခုႏွစ္ ျပာသိုလၦန္း (၁) ရက္ေန႔တြင္ က်ေနာ္တို႔ကရင္တိုင္းရင္းသားထုတစ္ခုလံုးရဲ႕ႏွစ္သစ္ မဂၤလာအခါေတာ္ေန႔ျဖစ္ပါသည္။ ကရင္ႏွစ္သစ္ကူးပ...
-
ဇြဲကပင္ (ခြယ္ကေဘာင္) ပညာဒါနအသင္း တည္ေဆာက္ထားေသာ ကရင္ျပည္နယ္၊ ဘားအံျမိဳ႕၊ ဇြဲကပင္ကုန္း၊ ခြယ္ကေဘာင္ ပညာဥယ်ာဥ္ေက်ာင္း၏ Running Activities လက္...
-
ကရင္လူမ်ိဳး၏ မူလဇာစ္ျမစ္ (၃) သုေတသနစာတမ္း ေစာေဖာ (ရန္ကုန္တကၠသိုလ္) karen-womanျမစ္ႏွစ္မႊာ ျမစ္၀ွမ္းေဒသ၏ ထူးျခားခ်က္မွာ သမိုင္း သုေတသီႏွင့္ ပ...
Popular Posts
Redesigned by Sawlinux.
No comments:
Post a Comment